Den amerikanska regeringen och president Joe Biden har beslutat att ett stort område i Alaska ska fredas från nya olje- och gasprojekt. Arkivbild.
Den amerikanska regeringen och president Joe Biden har beslutat att ett stort område i Alaska ska fredas från nya olje- och gasprojekt. Arkivbild. - Foto: David W. Houseknecht/AP/TT

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.


Åtgärden tolkas bland annat som ett försök att att vinna gröna röster sedan Bidens regering fått svidande kritik efter godkännandet av det omstridda oljeprojektet Willow i Alaska. Det omfattas inte av Bidens blockering.

Delstatens lagstiftare i Washington DC är missnöjda och lovar att kämpa för att stoppa åtgärden. Den republikanska senatorn Lisa Murkowski kritiserar Biden för kortsiktiga politiska vinster medan jobb och nationell energisäkerhet står på spel.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!