Den nya studien visar att närmare 20 procent av Sveriges ungdomar poserar med sexuellt material på internet.
1 av 4
Den nya studien visar att närmare 20 procent av Sveriges ungdomar poserar med sexuellt material på internet. - Foto: Thomas Winje Øijord / SCANPIX
Totalt 1009 ungdomar i åldrarna 15-24 år deltog i studien som utförts av. . .
2 av 4
Totalt 1009 ungdomar i åldrarna 15-24 år deltog i studien som utförts av. . . - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
. . .Ungdomsbarometern, på uppdrag av försäkringsbolaget If.
3 av 4
. . .Ungdomsbarometern, på uppdrag av försäkringsbolaget If. - Foto: If
"Det är en del av vårat samhällsengagemang där vi på olika sätt försöker lyfta fram ungdomar som råkat illa", säger If:s Michael Claesson.
4 av 4
"Det är en del av vårat samhällsengagemang där vi på olika sätt försöker lyfta fram ungdomar som råkat illa", säger If:s Michael Claesson. - Foto: Faksimil If

20 procent av Sveriges ungdomar är nakna på nätet

En ny undersökning visar att en av fem tonåringar och unga vuxna visar upp sig själva sexuellt på internet. Nakenexponeringen är också vanligare bland tjejer än hos killar.


Har du någon gång exponerat dig sexuellt på nätet?

Tjejer åldersgrupp 15-19: Nej: 77%, Ja: 19%, Vet ej/Vill inte svara: 4%.

Killar åldersgrupp 15-19:  Nej: 83%, Ja: 13 %, Vet ej/Vill inte svara: 4%   

Tjejer åldersgrupp 20-24: Nej: 72%, Ja: 23%, Vet ej/Vill inte svara: 5%

Killar åldersgrupp 20-24:  Nej: 78%, Ja: 17%,Vet ej/Vill inte svara: 5%

Samtliga deltagare:             Nej: 78%, Ja: 18%, Vet ej/Vill inte svara: 4%

Resultaten är tagna från Ungdomsbarometerns undersökning som gjorts på uppdrag av försäkringsbolaget If.

INTERNET. En utredning visar att närmare 20 procent av de tillfrågade ungdomarna exponerat sin kropp sexuellt på internet. Totalt 1 009 ungdomar i åldrarna 15-24 år har deltagit i studien som genomförts på uppdrag av försäkringsbolaget If, skriver Dagens Nyheter.

– Det är ett allvarligt resultat. Det innebär ju risker att exponera sig på det sättet, man vet aldrig vart bilderna hamnar. Så vi försöker lyfta fram det här för ungdomar och föräldrar, säger If:s pressansvarige, Daniel Claesson, till Nyheter24.

Varför togs det här initiativet från If nu?

– Det är en del av vårat samhällsengagemang där vi på olika sätt försöker lyfta fram ungdomar som råkat illa. Och det här är något som vi inte känner riktigt tas upp av andra, svarar Claesson.

Vanligare bland tjejer

19 procent av tjejerna mellan 15 och 19 år har skickat naket material över internet - jämfört med 13 procent bland de jämnåriga tonårskillarna.

I åldersgruppen 20-24 är skillnaderna däremot mindre. 17 procent av de unga männen har visat upp sexuella bilder eller videoklipp på internet. Motsvarade siffra ligger på 23 procent bland kvinnorna.

11 procent av de tillfrågade flickorna uppges ha skickat nakenfiler eftersom de känt sig tvingade, enligt Dagens Nyheter.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fejkade ID-kort för 45 kronor – direkt i mobilen

Voi rasar på Fröken Snusk: "Samtal från våra advokater"

Konflikten mellan Fröken Snusk, Rasmus Gozzi och elsparksbolaget Voi är ett faktum. Efter Gozzis hån mot företaget slår Voi tillbaka: – Gozzi Records kan förvänta sig ett samtal från våra advokater.

Försvaret kallas till samtal efter flygincident

Regeringen har kallat in Försvarsmakten till samtal om kommunikation kring flygvapnets incidentberedskap, rapporterar SVT Nyheter.

Cloetta stoppar hundratals ton godis – kan innehålla hälsofarliga ämnen

Godistillverkaren Cloetta stoppar försäljningen av hundratals ton chokladgodis efter. Anledningen är att produkterna innehåller palmolja med potentiellt hälsofarliga ämnen.

Lyft för amerikansk försvarsjätte

Amerikanska försvarsjätten Lockheed Martin lyfte försäljningen med 14 procent under första kvartalet. Fler leveranser av flygplan av typen F16 och F35 och missilsystem bidrog till det.

Klart ja till nya budgetregler i EU

Trots protester från fackförbund och många partier och ledamöter till vänster ger EU-parlamentet tummen upp för EU:s nya budgetregler.