Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i Umeå under sin EU-valturné i veckan.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i Umeå under sin EU-valturné i veckan. - Foto: Christine Olsson/TT

Expo: SD spred vit makt-inlägg via trollkonton

Sverigedemokraterna har, via sina anonyma konton, spridit vit makt-budskap. Det rapporterar Expo som granskat de avslöjade kontonas innehåll.


Enligt Expo har SD från flera konton spridit budskap som kan kopplas till vit makt-rörelsen. Bland annat har ett konto publicerat inlägg med amerikanska nazisten Nick Fuentes. Enligt Expo har Fuentes sagt att han "älskar Hitler" och uttryckt att USA ska rensas på judar.

Andra konton som ska ha kontrollerats från SD har spridit så kallad ekofascism, som förenklat går ut på att försvara den "vita rasens överlevnad" och rätten till "naturliga habitat". Hyllningar av Theodore "Ted" Kaczynski, känd som "Unabombaren", förekommer också, rapporterar Expo.

I en kommentar till Expo skriver SD att inläggen med koppling till vit makt-rörelsen tagits bort eftersom de "flaggats av Tiktok" och att de "skapats av en 'junior medarbetare' som inte förstod vilket innehåll han spred". SD svarar inte på Expos frågor om inläggen som rör ekofascism eller hyllningen till Unabombaren.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!