Freja BankID Minderåriga snus tobak alkohol
En kopia av appen Freja används av minderåriga - Foto: Linus Sundahl-Djerf SVD

Fejkade ID-kort för 45 kronor – direkt i mobilen

Minderåriga använder sig av olagliga appar för att köpa snus och andra varor med åldersgräns. Apparna efterliknar BankID-varianter som Freja och är trovärdiga, och går att köpa för 45 kronor. Då får användaren ett fejkat ID-kort direkt i mobilen som är nästan perfekta kopior.


BankID:s utmanare Freja har kapats av ungdomar som vill köpa snus och folköl. Det rapporterade bland annat Breakit.

45 kronor för fejkad Freja

Genom att swisha 45 kronor till användare på internetforum får ungdomar tillgång till en app som på alla sätt ser ut som Frejaappen, men där användaren själv kan lägga in bild, namn och personnummer.

Det var tidningen ETC först med att rapportera om. Eftersom appen har interaktiva element är de lätta att använda för att lura butikspersonal när ungdomar försöker köpa snus.

"Ingen nyhet"

Tidningen har pratat med Frejas vd Johan Henrikson. De känner till problemet, men har ändå valt att inte gå ut i media med frågan.

– Det här är egentligen ingen nyhet på det sättet. Vi har ju brottats med den här frågan i över ett år. Vi kan inte skicka ut pressmeddelanden varje dag om samma sak. Men jag ska kolla så att vi lägger ut lite extra information, säger han.

Butikernas fel

Han anser att digitala ID-kort är säkrare än fysiska motsvarigheter som kökort och pass.

Men ingen av dem är säkra om krögare och butiksägare inte tar sitt ansvar, säger han.

– Att använda de kontrollmekanismer som finns måste vara en självklarhet för butiksägare, krögare och andra som ju faktiskt har ett legalt ansvar att säkerställa åldern vid försäljning av tobak och alkohol, säger Johan Henrikson.

"Säkrare än fysiska kort"

Så här skriver Johan Henrikson i ett pressmeddelande om butikernas ansvar:

– Att upptäcka en förfalskad fysisk legitimation kan vara näst intill omöjligt, men att kontrollera Frejas digitala ID är enkelt.

Läs mer om ekonomi:

Per grundlurad på bitcoin: Bestulen på en miljon kronor

/